Angelina Merenkova

Free time

May 27  –  June 6  2015

Elektrozavod gallery

Solo show of Angelina Merenkova "Free time"
May 27 – June 6, 2017

Elektrozavod gallery

In his manuscript in 1844, some thinker said that just as in religion, the creativity of human imagination, the human mind and heart affects an individual apart from his will, as if as part of someone else’s activity, divine or diabolical, as just well as in general - human activity is not our own creativity, it belongs to someone else, it is the loss of one’s self.

We have "free time", but we do not know how to use it. Moreover, almost all the social and cultural mechanisms into which we are implanted and which have been implanted into us have been created precisely so that we do not take advantage of free time. Because what if we think about what free time really is and how to change the world so that all the time becomes like this?

A fragment of Vladislav Sofronov's text

выставка Ангелины Меренковой  "Свободное время"

27 мая - 6 июнь, 2017

галерея Электрозавод

Некий мыслитель писал в своей рукописи 1844 года о том, что подобно тому как в религии самодеятельность человеческой фантазии, человеческого мозга и человеческого сердца воздействует на индивидуума «независимо» от него самого, как бы в качестве какой-то чужой деятельности, божественной или дьявольской, так и в целом деятельность человека не есть его самодеятельность, она принадлежит другому, она есть утрата человеком самого себя.

У нас появляется «свободное время», но мы не умеем им пользоваться. Более того, почти все социальные и культурные механизмы, в которые мы вживлены и которые вживлены в нас, созданы как раз для того, чтобы мы не воспользовались свободным временем. Потому что: а вдруг мы задумаемся – что есть подлинно свободное время и как изменить мир, чтобы все время стало таким?

Фрагмент текста Владислава Софронова